Meubels

Home / meubels / Meubels

Nachtkastjes

Onze nieuwe slaapkamer is echt een stuk groter dan die van ons oude huis, en dat bleek. Het bed is nu wel erg klein (140×200) en de nachtkastjes vielen ook in het niet. Het bed is nog niet vervangen (word aan gewerkt) maar het eerste project was dus nieuwe nachtkastjes zoeken. Het scheelde dat ik wist wat ik wilde, ouderwetste buikkastjes. dus de zoektocht op marktplaats kon beginnen. Dit viel nog niet mee. Heel veel mensen zien nl. de schoonheid van die kastjes in, en de verkopers van die kastjes weten dat. Het werd dus een zoektocht naar 2 goedkope exemplaren. De eerste had ik vrij snel gevonden wat beschadigd, maar niets dat niet te fixen was. Nu was het zaak de kleuren te bepalen en een leuk behangetje uit zoeken. Het beplakken van de laden met behang werd de grote uitdaging van dit project. Tenminste als je het patroon wil laten door lopen.


Hoe heb ik dit aangepakt: Ten eerste heb ik de ondergrond goed geschuurd en vet vrij gemaakt. Vervolgens kwam ik er achter dat het behang te smal was (verdorie ik moet het dus ook nog aansluitend gaan plakken) ik heb er voor gekozen om de naad precies in het midden te laten lopen zo hoefde ik maar 2 banen aan elkaar te plakken. Ik heb in baan iets lager dan dat de 3 laden zijn af gesneden en een lijn op het midden van de laatjes getrokken daarna heb ik het behang in gesmeerd met de meest strekt behanglijm en deze ook aangemaakt op de sterkste concentratie (staat op het pakje hoe je dit moet doen). Ook de laden heb ik in gesmeerd met de lijm. En toen kwam het precisiewerk omdat ik het patroon wou laten doorlopen. Ik heb de laadjes in het kastje gedaan en ben begonnen om de eerste baan vast te maken op het bovenste laadje. Met een stevige kwast ben ik vervolgens van boven naar beneden de baan gaan bevestigen op het laadje. Wel wat lastig want de laatjes lopen van bol naar hol. De kwast zorgt er trouwens voor dat er geen luchtbellen ontstaan en dat het behang dus zonder bobbels op de laadjes terechtkomt (en het behang niet beschadigt). Nu komt het lastige stuk, de overgang van laadje 1 naar laadje 2. Ik ben gewoon doorgegaan met de kwast op laadje 2. Toen deze voor de helft was bevestigd, heb ik met een scherp mesje de baan precies tussen de 2 laadjes door gesneden. Op deze manier heb je bij beide laadjes nog een klein randje dat je naar binnen kan slaan waardoor je een mooie afwerking krijgt. Voor laadje 3 gold natuurlijk dezelfde handeling. Toen de zijkanten. Naar binnen slaan was geen optie omdat de laden rondlopen. Daarom heb ik eerst met een potlood de precieze lijn getrokken langs de rand van het laadje. Vervolgens het behang weer een stukje losgehaald en met een goede schaar langs de rand geknipt. Het is een secuur werkje, maar wel te doen. 


Toen de andere kant. Eerst zoeken op de rol behang naar een goede aansluiting van het patroon en de beide delen heel netjes tegen elkaar aan schuiven en op dezelfde manier met kwast en lijm bevestigen als de eerste baan. De laadjes zijn nu voorzien van een leuk motief. Om te zorgen dat het behang niet vies wordt in de loop van de tijd, heb ik het af gelakt met blanke lak zodat de heel soms aanwezige huisvrouw in mij de boel ook goed kan afstoffen. Het behandelen van de rest van het kastje na mijn behangavontuur was verder een eitje. Gronden, licht opschuren en 2 lagen hoogglans er overheen. Omdat ik voor grijs en blauw had gekozen, vond ik de bronskleurige greepjes niet zo mooi. Maar ik vond het ook geen optie om er heel moderne greepjes op te zetten. Ik heb dus de oude greepjes met een spuitbus zilveren verf behandeld, waardoor het nu een mooi geheel is geworden. Het duurde vervolgens even voor ik kastje 2 had gevonden, maar uit eindelijk is dat gelukt. Ze zijn iets verschillend van formaat, maar zo gescheiden door een bed valt dat eigenlijk helemaal niet op. We zijn in ieder geval erg blij met de verbetering naast ons bed. Nu de rest van de kamer nog.

Geef een reactie

Your email address will not be published.