Meubels

Home / Kinderkamer / Meubels

Schommelstoel

Al eerder heb ik over dit project geschreven, een hele tijd geleden in 2013 alweer. Maar eindelijk heb ik een ding van de foto die ik toen plaatsten aangepakt. En wel de schommelstoel voor op de babykamer. Ik had deze aangeschaft omdat het mij handig leek om ook een stoel in de babykamer te hebben, mochten we de pech hebben een kindje te krijgen dat  ’s nachts veel wakker zou zijn. Nou hebben we enorm veel geluk gehad met onze dame op meerderen fronten en ook op het gegeven lekker door slapen, om 1 uur de laatste fles en daarna maakt ze ons wakker tussen half 6 en 7 uur voor de volgende, om vervolgens nog een paar uurtjes te pakken. Maar het blijft handig een stoel in de babykamer, we zijn elkaar iedere ochtend weer dankbaar dat we ons hompie op haar kamer hebben gevoed zodat de andere lekker door kon slapen.

Toen ik ik opzoek ging naar een stoel, toen nog voor onze zoon Djeppe. Zat ik er een beetje mee dat we niet heel veel ruimte hebben in de babykamer, mede door de grote commode. Maar toen ik ging snuffelen op marktplaats kwam ik een hele leuke smalle, opklapbare schommelstoel tegen. Hij had alleen 1 nadeel, hij was vreselijk oudbollig door de stof en kleur van het houtwerk. Maar zoals jullie inmiddels wel door zullen hebben draai ik daar mijn hand niet voor om.

Voor de metamorfose

Allereerst heb ik de hele stoel gestript, op het jute dat in de leuning en zitting verwerkt zat, na. Denk er wel aan dat je de oude bekleding bewaard is nl wel zo makkelijk met het knippen van de nieuwe stof die je er op wil doen.  Om het stoeltje mooi in de verf te krijgen zat er niks anders op dan hem uit elkaar te halen, tip maak een duidelijke foto van hoe hij in elkaar zat. Het was nl even puzzelen om hem weer op de juiste manier in elkaar te zetten. Gelukkig is het ons met zijn tweetjes gelukt, ik moest man lief echt even inschakelen.

Omdat we het meganiek waar de stoel mee in elkaar zat niet heel konden houden bij het uit elkaar halen, hadden we ook al gekeken wat we konden gebruiken om hem weer in elkaar te zetten. Voor dit type stoel kwamen we op de volgende onderdelen, slagmoeren en lange bouten. Kijk wanner je dit gaat doen met jou type stoel, bank, krukje voor dat je de boel “sloopt” eerst wat je nodig heb en hoe het meganiek werkt, scheelt heel veel ergernis.

 Slagmoeren

Bouten, met de lengte die we nodig hadden 
om volledig door de delen heen te kunnen gaan

Nadat ik samen met mijn man een oplossing had gevonden voor de onderdelen die bij de renovatie verloren zouden gaan. Hebben we samen de stoel uit elkaar gehaald. Daarna mocht ik weer in mijn eentje aan de slag, verven en alle handelingen daarom heen zijn niet echt zijn ding. Dus ik ben gaan schuren, plamuren waar nodig, alles in de grondverf en omdat het ook veel ronde delen waren heb ik gekozen om de stoel te spuiten. Voor de zitting van de stoel gewoon wit, en om hem bij de kast te laten passen het schommel deel, oranje. 

Over de bekleding van de stoel had ik het ook al eerder gehad, en na al die tijd wilde ik mijn eerste idee nog steeds uitvoeren. Maar met een klein verschil, gezien het feit dat we deze keer een meisje kregen heb ik stukje van de kanten vitrage voor de kamer er in verwerkt. Voor Djeppe was ik dat nl niet van plan, hij zou ook stoere oranje organza vitrage krijgen, om de inkijk toch iets te beperken.

Ik heb de vitrage over sommige stukjes stof gelegd, waardoor je een grappig effect kreeg, ik heb verschillende lapjes van de stof aan elkaar gezet tot dat de lap die ontstond groot genoeg was om de zitting, leuning en achterkant mee te kunnen bekleden.

Hierna heb ik dikke stukken fiberfill op de te bekleden delen gelegd.

De binnenkant

De stof heb ik er vervolgens over heen gespannen en vastgezet met een tacker. Helaas de eerste poging ging niet goed. Zoals je op de foto kan zien trokken de naden scheef.

Scheefstand

Ik heb de stof weer los gehaald en heb de eerste nietjes op een aantal naden vastgezet, toe ik er zeker van was dat de lijnen een stuk rechter waren heb ik de rest vastgezet,  de zitting is nog steeds niet helemaal haaks maar dat kom ook door de ronding die er in zit. maar het eindresultaat is een stuk beter dan wat je hier op de bovenste foto ziet. Als laatste heb ik een groene sierrand op de nietjes bevestigt met een lijmpistool, en papa en mama kunnen Veere heerlijk de laatste en eerste fles geven, terwijl we naar ons meiske kijken of naar buiten en dromen over alles wat ze nog gaat meemaken.

Het eind resultaat

Geef een reactie

Your email address will not be published.