kleding

Home / Kinderen / kleding

Olaf jurk

Al eerder maakte ik een simpele overgooier met applicatie, Hier en Hier kun je die vinden. ik zal in dit blog dan ook niet ingaan op het maken van het jurkje zelf dat kun je terug vinden bij de olifant-variant. In dit blog leg ik alleen het maken van de applicatie uit.

Zelf had ik niet eerder bedacht dat ik ook Disney-figuurtjes kon gaan maken, maar ik kreeg via via het verzoek om een jurk te maken in het thema van de film Frozen. De enige figuur uit deze film die echt geschikt is voor de applicatiekunsten die ik in huis heb is Olaf, een Olaf werd het na overleg dan ook.

Voor de applicatie van Olaf heb ik gekozen om met vilt te werken, aangezien Olaf echt met effen kleuren moet worden gemaakt. Om te beginnen heb ik via google naar kleurplaat Olaf gezocht. En de in mijn ogen leukste voor op een jurkje gekozen. Het werd er een die je via deze link kan vinden, Daarna heb ik hem uitgeprint op de grootte die ik wilden hebben. Dat kan op verschillende manieren: zelf kies ik ervoor om een afbeelding in een teken- of fotobewerkingsprogramma op de juiste maat te maken. Maar zo heeft iedereen zijn of haar methodes, alles is oke als je maar op de juiste grootte uitkomt.

Vervolgens heb ik alle onderdelen uit de juiste kleur vilt geknipt. In het geval van Olaf kun je het hoofd en het lijf aan elkaar laten, maar zelf vond ik het handiger om ze eerst los van elkaar te bewerken en pas later weer samen te voegen op het voorpand van de jurk. In de collage hieronder heb ik zo duidelijk mogelijk alle stappen geprobeerd te fotograferen. Het komt erop neer dat je het lijf en hoofd allebei eerst van de verschillende onderdelen (knopen op de buik, wortel en ogen) voorziet door ze vast te maken met een dichte zig-zag steek.Hierna heb ik de lijntjes van de voeten, borst, mond en tanden, ogen en uiteindelijk de wenkbrauwen en rechter arm op het vilt gestikt. De wenkbrauwen en arm op het lijf vergen iets meer werk, omdat 1 lijntje niet volstaat het is eigenlijk een kwestie van opvullen met een zig-zag steek. Toen de viltvormen klaar waren heb ik op de achterkant een stuk plakvlieseline gestreken en het hoofd en het lijf hier weer uitgeknipt, zo verstevig je het geheel iets. De volgende stap was het hoofd en lijf de juiste positie te geven op het voorpand van de jurk en vast te zetten met een dichte zigzag- of knoopsgatensteek. Als laatste stap volgen de de linkerarm en zijn “haar”. Voor de stevigheid strijk je een stukje vlieseline aan de binnenkant van het voorpand en stik je de vormen die je wil hebben op de stof en zoals bij de arm en wenkbrauwen op het vilt vul je deze weer op met een zig-zagsteek.

Stappen voor de applicatie

Voor de voering had ik zelf bedacht sterren te doen, maar het meisje voor wie de jurk zou worden wilden heeeeeel graag hartjes, dus hartjes zijn het geworden. Verder heb ik een klein siersteekjes op de hals, armsgaten en onderkant van de jurk gebruikt. Dit hoeft natuurlijk niet, maar zelf vind ik dat soms net even wat leuker; vooral als de afbeelding niet heel erg bont gekleurd is.

De volgende stap vond ik wat lastiger: de knoopjes. Niet het bevestigen, maar het kiezen welke. Wanneer het voor mijzelf is, of een cadeautje dat ik persoonlijk geef, kies ik wat ik zelf leuk vind, maar dit was min of meer een bestelling. Hoe kies je dan? Door verschillende opties te laten zien. Knoopjes neem je makkelijk even mee van een stoffenmarkt e.d en er zijn altijd zoveel leuke. Even neerleggen en dan het meisje in kwestie (of de moeder) laten kiezen. Op de collage kan je zien wat een verschil zo iets simpels als een knoopje kan maken op een kledingstuk. 

Probeer het een en ander uit

We hebben besloten 3 sterren te doen en 1 hartje voor Olafs grote hart, en omdat het net even wat meer kleur geeft met al dat blauw.

Gelukkig waren de moeder en dochter erg blij met de jurk en zelf ben ik ook behoorlijk in mijn nopjes. En zoals altijd tot nu toe heeft mijn kleine model, kleine lynn het weer op zich genomen om te poseren. En wat deed ze het weer goed. Jammer dat ze zo groot wordt, gelukkig kan mijn eigen dochter straks voor de kleine maatjes gaan poseren. Kleine Lynn mag dan de kleding voor de grotere kinderen gaan showen voor dit blog.

Kleine Lynn als volleerd model

Geef een reactie

Your email address will not be published.