Bloemen

Home / bloemen / Bloemen
Bloemen voor de bruid

Mijn vriendinnetje en haar vriend zeiden eind oktober JA tegen elkaar. Aan mij hebben ze gevraagd om de aankleding van de ruimte te doen. Ik kreeg hier een budget van 100 euro voor en ik moet zeggen: het is erg goed gelukt. 

Wat heb ik gedaan en hoe ben ik te werk gegaan? Dat laat ik voor een deel in het blog van deze week zien. Het was een zeer besloten feestje en alles zou plaatsvinden in de zelfde ruimte, een wel heel mooie ruimte de serre van Brasserie Berlage in Den Haag. Samen met mijn vriendin en haar toen nog vriend zijn we eerst eens wat gaan drinken in de brasserie en daarna hebben Jacqueline (de bruid) en ik een middag heerlijk inspiratie op gedaan op Pinterest. We kwamen na heel veel leuke ideeën te hebben gezien uit op een combinatie van wit en koper omdat het wel  erg mooi zo staan bij de serre waar de trouwerij plaats zou vinden en het sprak het stel ook erg aan. Mijn vriendinnetje en ik hadden ook bedacht om een aantal dingen van hun uitnodiging terug te laten komen, maar daar later een blog over. Ik wist nu wat het stel wilde maar ik moest ook nog ergens anders rekening mee houden, de ruimte zou tussen ceremonie en diner “omgebouwd” gaan worden. Omdat ik zelf ook gast zou zijn op de bruiloft had ik eerlijk gezegd geen zin om mij tijdens de borrel tussen ceremonie en diner bij het personeel van de brasserie te moeten voegen om de ruimte opnieuw aan te kleden. Het was dan ook mijn plan om alles de ochtend voor het feestje af te hebben, de ruimte voor de ceremonie aan te kleden en heerlijk te worden ondergedompeld in de romantiek van een nieuw huwelijk. De verschillende versieringen moesten dus zo gemaakt worden dat het voor de bediening van de brasserie mogelijk was om op een simpele manier zelf de tafel voor het diner aantrekkelijk te maken. Zonder dat de opzet die ik had bedacht voor de aankleding te veel zou worden aangetast. 
Wat ik toen bedacht heb vind ik zelf wel erg leuk; ik heb mijn zwanger gevraagd om vrij grote schijven te zagen van een boomstronk (via zijn werk was dit niet zo moeilijk) deze schijven hout heb ik vervolgens gebruikt om met kleine vaasje, blikjes,flesjes, waxinelichthouders e.d. te etaleren. Op deze manier zou de compositie van de bloemen niet veranderen en kon het personeel het geheel makkelijk verplaatsen. Om de schrijven goed bij de rest te laten passen heb ik ze bewerkt met verdunde krijtverf, waardoor ze wit werden maar het nog wel duidelijk was dat het echte schijven hout waren en je de bast ook nog goed kon zien.


De “vaasjes” die ik ging gebruiken zijn in eerste instantie geboren uit een budget-overweging maar naarmate ik en mijn vriendin ze aan het verzamelen waren vonden we steeds meer dingetjes die we super leuk vonden en heeft het budget er eigenlijk voor gezorgd dat de uitvoering veel mooier is geworden dan wanneer we allemaal nieuwe vaasjes e.d. zouden zijn gaan kopen. We hebben wel een paar dingetjes nieuw gekocht zoals de koperen waxinelichthouders en drie witte vaasjes, maar de rest bestond uit de opbrengst van een tripje naar de kringloop, wat potjes waar babyvoeding in had gezeten, sausflesjes en conservenblikjes. Met de hulp van een paar spuitbussen witte en koperverf, schilderstape en posttouw heb ik 7 composities met vaasjes en houders voor een waxinelichtje op de houten schijven gemaakt.


Bij de bloemenwinkel heb ik aangegeven dat ik de ochtend van de bruiloft witte bloemen zou komen halen. Maar omdat alles wat ik in mijn hoofd had eind oktober genoeg aanwezig zou zijn, hoefde ik het niet apart te bestellen. Ik heb ervoor gekozen om een aantal blikvangers te nemen, in dit geval gerbera’s, mooie volle witte rozen en een aantal takken eucalyptus. Deze bloemen vormde de basis. Voor de rest heb ik het bij kleine simpele bloemetjes en groen, wat goed vulde, gehouden.

Voor de afwerking van de bloemen kan ik helaas niet een heel gedetailleerde werkbeschrijving geven. Ik ben geen bloemist en doe dit soort dingen dan ook op gevoel. Wat ik wel handig vond, was om alle schijven met vaasjes (al wel gevuld met water) op 1 van de lange tafels in de brasserie neer te zetten en daar de bloemen in de vaasjes te gaan schikken. Wat betreft het schikken kan ik alleen maar de volgende tips mee geven: zorg dat je blikvangers, in mijn geval de gerbera’s, rozen en de eucalyptustakken goed verdeelt over het aantal stukken, werk een beetje vanuit een pyramidevorm en wees niet bang om bloemen die je er eerst in had gezet er weer uit te halen en op een andere manier weer neer te zetten, en als laatste: neem af en toe afstand van je bloemstuk. Van een afstandje kan je n.l. goed zien hoe het geheel overkomt.


Naast de 7 schijven met stukken hadden Jacq en ik er ook nog voor gekozen om 4 “vazen”, gemaakt van hoge blikken waar knakworsten in hadden gezeten, toe te voegen aan het geheel. De blikken heb ik gespoten met een spuitbus koperverf. Dit omdat de schijven met bloemstukken wat groot in opervlakte waren en de brasserie ook een aantal statafels heeft, deze vazen pasten iets beter op de tafels dan de schijven met bloemen.


Pas toen alles goed geschikt was heb ik de stukken over de ruimte verdeeld, en tijdens de borrel heb ik mij nergens meer mee bemoeid. Met het eten zag de ruimte er nog steeds superleuk uit. Alles paste erg mooi bij de stijl van de brasserie. Zelf ben ik erg verbaasd dat met deze goede voorbereiding het werk op de dag van de bruiloft echt meeviel en ik binnen 2 uur tijd de serre echt een feestelijk tintje had gegeven. Ik was voor deze bloemen ongeveer tweederde van mijn budget kwijt. Niet slecht, al zeg ik het zelf. De rest van het budget zal ik met jullie delen in een andere blog, de versiering van de wanden. Maar dat is voor nu nog even een verassing.

De volgende dag moest ik alles wel weer ophalen bij de brasserie en omdat de bloemen nog zo goed waren hebben wij en het bruidspaar nog een week heerlijke bloemen in huis gehad, op de collage hieronder een kleine impressie. Ook leuk om te doen wanneer de helft van je boeket al is vergaan, maar de rest nog best even mee kan, gewoon een nieuwe compositie maken.

Geef een reactie

Your email address will not be published.