Meubels

Stoeltje voor een klein madammeke

Toen veere net thuis was in maart 2014 kon ik via via een babyweegschaal lenen. Want of je baby nou te vroeg is gekomen, optijd of te laat, bij de geboorte superlicht of een 10 ponder was, 1 ding heb ik geleerd, naast de vraag of de poep van je baby wel oké is en hoevaak die zich per dag presenteert, is dat het gewicht van het wurmpie een soort van graadmeter voor de geestelijke gesteldheid van de ouders is. Dus wegen dat kind en je kan er weer tegenaan (of niet maar over het algemeen is groter en zwaarder worden het enige dat die kleintjes blijkbaar kunnen, nou ja en poepen dus, dat kunnen ze ook heel goed). Genoeg relaas over toch wel een van de mooiste tijden uit ons leven, de newborn dagen.

De gene van wie ik de weegschaal kon lenen gaf mij naast de weegschaal ook een super leuk stoeltje mee. De bekleding was behoorlijk versleten maar ze had begrepen dat ik daar waarschijnlijk wel raad mee wist. Het stoeltje heeft heel lang in de werkkamer gestaan en vorige herfst ben ik er aan begonnen, een aantal weken geleden had ik eindelijk de gelegenheid en de inspiratie om er weer mee verder te gaan en ik moet zeggen wat is ie leuk geworden.

Ik was vergeten een voor fotote maken, dus op de foto hier onder zie je al de proefkleurtjes die ik er even op had gezet. Dit stoeltje is nl mijn eerste project met krijtverf. Ik had er al veel van gezien, maar ik was niet al te enthousiast. Ik kwam er  achter dat dat niet geheel aan de verf zelf te wijten was. Er word over krijtverf gezegt dat je niet hoeft te schuren en dat je het zo overal op kunt smeren, nou ja het kan??!!?! maar of je er dan het beste resultaat mee krijgt, ik vind van niet. In mijn ogen vraagt krijtverf ook een goede voorbereiding en nog belangrijker een goede nabehandeling. De objecten die ik had gezien stonden ook nog eens in huizen waar binnen word gerookt en wanneer je ze dan niet goed na behandeld dan word de verflaag er niet echt mooier en frisser van.


Gezien dit blog vond ik toch dat ik mij er maar eens in moest verdiepen en zelf ervaren wat ik er van vond. Ik vind nog steeds dat je niet alles met deze verf zou moeten behandelen, maar mits goed gebruikt vind ik het zeker een goede opties voor sommige objecten. Ik heb mij via verschillende blogs en facebookgroepen een beetje georiënteerd en heb vervolgens voor de verf van Abbondanza gekozen. De reden hiervoor de grote variatie aan kleurtjes. Ik wilde het stoeltjes wel een beetje in onze woonkamer laten passen maar ook echt het stoeltje van onze dochter laten zijn. Ik heb daarom eerst drie potjes proefverf besteld bij Abbondanza. Deze potjes bevatten maar 50ml verf en zijn niet zo heel duur, erg handig als je eerst wil kijken welke kleur het beste staat bij je interieur of een zoals in mijn geval je graag goede stalen bij je hebt om een leuke bekleding uit tezoeken. Inmiddels kun je de krijtverf van abbondaza ook op andere plekken krijgen maar tot voorkort was er alleen online aan te komen, en ik vertrouw nooit op de kleuren wanneer ik het vanaf een beeldscherm moet beoordelen.

Met een kartonnetje waar ik de drie kleurtjes had aan gebracht ben ik vervolgens naar de stoffenwinkel gegaan. Ik kwam uit op dit super leuke stofje van Michel Miller, groen met een klein beetje rosé en hij past ook nog eens super goed bij ons hert dat ik een aantal jaar geleden maakte. Om het af te maken heb ik gelijk een rosé sierlint er bij uitgezocht zodat ik de nietjes netjes kon wegwerken.

Nu ik had gekozen voor de kleur Lime en het juiste stofje e.d. had gevonden was het tijd om de oude bekleding te verwijderen. Gelukkig was het schuimrubber voor de binnenkant nog goed, dus dat heb ik hergebruikt. Verder zat er 1 van de banden van de zitting los, dus die heb ik weer stevig bevestigd. Heb je nou een stoeltje waar het binnenwerk ook niet meer geschikt is dan kan je op b.v. de markt nieuw schuimrubber halen. Of wanneer je een wat oudere stoel heb kun je de materialen vaak wel aanschaffen bij een stoffeerder of ga op internet even aan de google. De volgende stap was het goed ontvetten van het stoeltje, op aanraden van een heleboel mensen op het web heb ik gekozen voor Dasty van de Wibra, en ik moet zeggen briljant het vet/vuil vloog er af. De volgende keer wil ik graag Sint Marc proberen, de Dasty werkte zo goed dat ik wel mijn vraagtekens zet bij het effect op ons milieu. En hoe fijn ik het vind als vuil er gewoon vanaf glijd, echt ik vind het gewoon verslavend op dat soort dingen te zien, wil ik toch ook graag mijn best doen voor het milieu. Nu maar hopen bij mijn volgende project dat Marc net zo goed werkt.

Hierna heb ik alle stukjes waar de verf beschadigd was mooi glad geschuurd en de rest ligt opgeschuurd. Na het stoeltje goed ontdaan te hebben van het schuurstof heb ik vervolgens de krijtverf in 3 dunne lagen op het stoeltje aangebracht, ik heb voor de laatste laag nog een extra zachte kwast gebruikt zodat de kwast streken niet te aanwezig bleven. Ook heb ik een bakje water bij de hand gehad tijdens de laatste laag, die ik echt heel dun op heb gebracht. Met behulp van het water en mooie lange streken van de kwast vond ik dat je een mooi eindresultaat kreeg. Om te zorgen dat de verf geen vuil absorbeert is het ook van belang om de poriën van de verf af te sluiten met een goede was. En de was pas aan te brengen als je de verf een aantal dagen hebt laten uitharden. Voor meer informatie over de was kan je hier even een kijkje nemen. Er is van alles mogelijk, persoonlijk wilde ik gewoon de kleur van de verf behouden en dus niet voor een verouderde look gaan, en heb daarom gekozen voor een blanke was. Deze heb ik met behulp van oude poetsdoeken en een draaiende beweging op het stoeltje aangebracht. tip, neem voor dit werkje de tijd zo weet je zeker dat je de poriën goed hebt afgesloten en de krijtverf geen vuil zal gaan absorberen. De reden waarom ik in eerste instantie niks van de krijtverf moest hebben was  ook dat de meubels die ik had gezien waarschijnlijk niet goed na waren behandeld en zonder een goede was laag gaat het er erg vies uitzien en soms neemt het zelfs de luchtjes uit de omgeving op, iewe gatver.


Het oordeel over kruitverf van mij: het is fijne verf en ook zeker leuk om mee te werken. Het is erg veilig om mee te werken ook als je b.v. zwanger bent omdat er geen gevaarlijke stoffen inzitten. Ik heb ook antwoord op de vraag waarom het er soms zo vreselijk uit ziet: te haastig gewerkt, te dikke lagen, niet lang genoeg laten drogen tussen de lagen door.  Eigenlijk gewoon rond uit slordig werken van sommige mensen. Het verschil met b.v. zijde of hoogglans is nl dat de verf niet echt uitvloeit na het aanbrengen, hierdoor moet je nog meer dan bij andere verven je best doen om de verf gelijkmatig en niet te dik aan te brengen. En als laatste zorg voor een goede na behandeling zo blijf je plezier hebben van je werk.

Dan nu het bekleden van het stoeltje.

Ik heb voor dit project voor een gewoon katoenen kledingstofje gekozen, dat kan omdat het om een stoeltje gaat voor mijn dochter en waarschijnlijk niet jaren in onze woning zal gaan staan. Het nadeel van deze stof is wel dat hij eigenlijk niet geschikt is voor het bekleden van meubels. Dus betreft het een meubelstuk dat intensiever gebruikt gaat worden ga dan voor stof die dikker is en gemaakt is voor intensief gebruik. 


Op de foto’s kun je zien hoe ik te werk ben gegaan,  ik ben begonnen met de achterkant van de rugleuning, normaal werk je van tegenovergesteld punt naar tegen overgespeeld punt met het strak opspannen van stof. Bij de leuning heb ik ivm met de ronding aan de bovenkant nu gekozen om deze eerst goed vast te zetten. Dit vanwege het motiefje van de stof, ik wilde zeker weten dat het recht zou zitten en de hertenkopen niet schuin kwamen te zitten. Bij de voorkant van de leuning en de zitting heb ik wel gebruik gemaakt van de techniek om telkens wanneer ik een nietje had gezet de volgende aan de tegenoverliggende zijde te plaatsen.Een ander handige tip voor het bekleden van een rugleuning is het bepruik van spuitlijm speciaal voor stof, op deze manier bleef het schuimrubber goed opzij plaats terwijl ik de stof er overheen spande. Ik heb de spuitbus bij een naaimachine-zaak gekocht, de lijm word voornamelijk gebruikt voor het bevestigen van stof dat in de houder van een borduurmachine word geplaatst maar kleiner is dan de houder voor de machine, zoals bv lint dat men wil voorzien van een borduursteek.


Na de leuning heb ik de zitting bekleed ik ben aan de achterkant begonnen met 1 nietje, toen 1 aan de voorkant en vervolgens beide zijkanten en zo ga je steeds rond tot dat alle stof goed vast zit.
wat bekleden betreft moest ik nu alleen nog nog de 2 stukjes op de leuning van een stukje stof voorzien, ik ben eerlijk gezegd vergeten om dit op de foto vast te legen maar als het hele stoeltje is gelukt dan lukken 2 kleine leuninkjes ook wel, het principe is nl het zelfde.


Als laatste was de sierrand aan de beurt, zelf vind ik het het fijnst om het vast te zetten met een lijmpistool, neem de tijd en doe steeds op een klein stukje wat lijm, en ga zo rond tot dat alle nietjes zijn weg gewerkt onder je band.

Over het eind resultaat ben ik zelf zeer tevreden, het is een leuk fleurig stoeltje geworden dat duidelijk van onze dochter is, maar niet geheel uit de toon valt in ons interieur. En niet alleen wij vinden hem erg leuk, Poes Twiggy kan er hele dagen op liggen te luieren, zo zie je maar weer sommige dingen hebben meerdere gebruik opties.


Geef een reactie

Your email address will not be published.