Give-away

Home / Feesten / Give-away
Give-away

Rainbow Dash


Vier weken geleden kon er een speelgoed vlecht gewonen worden bij Hippe-Huisvlijt. Op de verjaardag van onze dochter Veere mocht zij kiezen welke er had gewonnen. Ik had al wel een idee welke het zou gaan worden, veere heeft op het moment nl een paar grote kinder-idolen. Brandweerman Sam, Micky mouse, Bumba en My little pony, en er zat een suggestie voor een Rainbow Dash vlecht blij. In de weken voor haar verjaardag twijfelde ze een My Little Pony taart of toch liever een van brandweerman Sam. Het is brandweerman Sam geworden, maar omdat ze echt moeite had met de keuze vermoede ik dat madam het wel zou zin zitten als mama ook iets ging maken van my Little Pony. Na haar verteld te hebben met behulp van plaatjes waar ze uit kon kiezen werd het dus Rainbow Dash.

Ik wilde niet alleen maar een vlecht in de kleuren van de regenboog maken, het moest wel wat meer details hebben van de blauwe regenboog pony. Ik heb daarom een aantal andere dingen gedaan zodat ik er een paar vleugels aan kon zetten en ook 2 blauwe oortjes ontbreken niet bij de vlecht.

De basis van deze vlecht is het zelfde als bij de eerdere vlechten die ik heb gemaakt, de uitleg vind je hier. Het verschil is dat je bij deze regenboog-vlecht 6 verschillende kleuren nodig hebt en dat je goed in de gaten houd dat de strengen gescheiden blijven van elkaar. Daarom heb ik de wol niet om twee leuningen van een stoel gewikkeld maar om een langsplaat MDF. Op de foto kan je zien dat ik nadat ik de verschillende kleuren om de plaat had gewikkeld aan beide kanten de kleurren met een draadje bij elkaar heb gebonden. Het is wel de bedoeling dat je het aan beide kanten doet omdat de strengen op een gegeven moment een klein stukje worden samen gevoegd waarna je ze weer moet scheiden. Verder op word duidelijk waarom je dit goed in de gaten moet houden.Als je allen kleurtjes tijdelijk hebt gefixeerd kun je de uitleg van deze vlecht volgen voor het gedeelte om het hoofd, de lange vlecht spits je voor deze Rainbow Dash vlecht alleen na een cm of 10 a 15 (afhankelijk van de grote van de rug van de gene waar je hem voor maakt) weer in tweeën. Deze splitsing is ook de reden dat je de verschillende strengen tijdelijk hebt samen gebonden.De twee lose delen vlecht je nu een klein stukje verder, en (ook weer afhankelijk van de grote van het kind waar voor je hem maakt) kies je de lengte waar je wil dat de “paardenstaarten” begint die uit zes lossen vlechten van de 6 verschillende kleuren bestaan.  Je moet wel goed de strengen bij elkaar binden met een stukje touw voor je de verschillende kleuren los van elkaar begint te vlechten, anders valt de grote vlecht uit elkaar (tja al doende leert men, hier ging het bij mij in eerste instantie mis).


De volgende stap zijn de vleugels van onze Little Pony. Ik heb hier onder een plaatje van het patroon. De strepen van het kruis zijn 6cm als je dat aanhoud met uit printen dan krijg je exact het formaat vleugels dat ik heb gebruik.Ik heb eerst het de hele vleugel uit vilt geknipt en daarna de lijnen van de binnenste vleugel afgetekend op het vilt. Daar heb later namelijk een sierstiksel gebruikt om wat diepte in de vleugels te krijgen. Maar wat ook leuk is om bv een andere kleur toe te voegen zodat je weer een heel ander soort vleugel krijgt.


Voor wat dikte heb ik een dun laagje fiberfill gebruikt (als je alleen heel dik fiber hebt kun je het ook doormidden scheuren). De binnenkant van de vleugel heb ik zelf gemaakt van een net iets lichtblauwer katoenen stofje. Je zou ook vilt kunnen gebruiken, alleen lek mij het keren van het geheel wat lastig worden. ik heb het blauwe katoen pas op maat geknipt nadat ik alles had gestikt. bochtjes zijn nl wat lastig te draaien en zo had ik wat meer speling had om de plooitjes bij de bochtjes netjes weg te werken.


Ook moet je de vleugels niet helemaal tot het einde dichtstukken, je moet twee flapjes overhouden die je on de vlecht heen kunt slaan zodat ze mooi om de vlecht heen vallen. Nadat ik de vleugels had gestreken/geperst om de plooitjes in de rondingen er echt goed uit te krijgen. Heb ik met een dikker stiksel de lijnen van de binnenste vleugel gestikt. 

De vleugels bevestig je vervolgens net boven het deel waar de zes kleuren zich in losse vlechten splitsen. Het vast maken van de vleugels herik met de hand gedaan, om te zorgen dat ze niet gaan draaien of schuiven is het het handigst om ook door de vlecht heen te gaan met je naald en draad. oude foto zie je hoe ik het heb gedaan.


Nu de vleugels er waren beste mij nog een paar blauwe oortjes om er een echte My Little pony van te maken. Hieronder het patroon voor de oortjes,  daar ik ook het blauwe vilt voor gebruikt.Voor de plaatsing van de oortjes moet je zelf even zoeken naar de beste plek, als je die hebt gevonden dan schuif je ze onder 1 streng van de vlecht door en slaat ze dubbel. zelf vind ik het handigst om ze vervolgens vast te spelden zodat ik ze daarna de goede kant op kan “wouwen”. Ze moeten aan de voorkant een beetje naar binnen staan. op de fotocollage zie je wat ik daarmee bedoel. 

Om de oren vast te zetten heb ik een festonsteek gebruikt en een iets lichter blauwe draad. hetleuke van deze steek is dat je langs het oortje een mooi randje krijgt. deze steek is erg geschikt voor dingetjes die je maakt van vilt.


Zo maak je een feston steek, bron

Voor de afwerking heb ik de 12 vlechten aan de onderkant nog van kleine blauwe strikjes voorzien, en een strik bij de splitsing van 1 naar 2 vlechten. zelf zet ik strikken voor speelgoed en kleding altijd nog even vast met een paar steekjes. Dit omdat mijn ervaring is dat ze anders de hele tijd los gaan en je ze soms zelfs kwijt raakt.

Helaas is deze vlecht vooreen heel blij meisje uit Belgie, haar moeder Kimberly stuurde namelijk de suggestie voor de vlecht in. Veere is nu al wel aan het bedenken welke gevleugelde pony zij wil zijn. Over een tijdje zal dan er dan zeker weten nog een Litlle Pony vlecht op Hippe-Huisvlijt geplaatst worden. Voor nu hospik dat ik enkele moeder heb kunnen inspireren voor een leuke carnavals-outfite. 


Heb je nou ook een leuke vlecht gemaakt dan zou ik het heel leuk vinden om ze te mogen bewonderen. Stuur mij bv een fotootje via de Facebook-pagina van Hippe-huisvlijt.
Geef een reactie

Your email address will not be published.