Babynestje

Babynestje
 
Al een tijdje zag ik ze verschijnen op de verschillende sites en bladen die ik gebruik ter inspiratie: babynestjes. Er was alleen geen baby in de omgeving om hem voor te maken. De laatste werd begin augustus verwacht en toen zat ik zelf in de lappenmand en ik kan een hoop in een ziekenhuis kamertje maar om nou mijn naaimachine mee naar toetenemen, tja. 
Totdat mijn vriendinnetje Astrid aangaf er heel graag eentje te willen voor haar te verwachten kleine schat. Het was inmiddels weer herfst en ik had wel weer zin een een uitdaging. Vandaar dat ik aan de gang ben gegaan met het onderzoeken van wat de beste opties en materialen zouden kunnen zijn. Ik voelde mij namelijk niet helemaal zeker over het gebruik van fiberfill en al zoekende op het web kwam ik ook niet tot een antwoord. De nestjes die te koop werden aangeboden door winkelketens melde iets van adement fiberfill maar wat nou precies het verschil was met “gewone” fiber. Ik ben het antwoord niet tegen gekomen. Mijn vermoede is dat er geen verschil is, mocht iemand dit lezen en wel weten wat het antwoord is ik houd mij aanbevolen. Voor nu kan ik eigenlijk niks anders concluderen dat het een marketing/verkoop twist is. Ik ben voor dit nestje daarom wel voor een deel voor fiber gegaan en voor badstof. Ook heb ik de fiber in de rand uitklaar getrokken in kleine stukjes. Hierdoor word de ring minder stug en volgens de kraamzorg van de moeder en de kleine maakte het net het verschil waardoor er volgens haar geen rebreathing gevaar kon opstaan. Wel wil ik meegeven dat je altijd goed moet opletten met dit soort dingen. Blijf er dus bij en gebruik het nestje niet meer als je kindje gaat draaien. Lees anders voor de zekerheid deze adviezen wat betreft het slapen van baby’s.
 
Wat heb je nodig:
 
  • Stof voor de binnenkant (minimaal 80 cm)
  • Stof voor de buitenkant (minimaal 80 cm)
  • 3 meter biasband 
  • plusminus 1,5 meter koord
  • metalen ringetjes ook wel nestelringen genoemd (4mm)
  • garen
  • een “oud” badlaken
  • minimaal 2 meter fiberfill
  • een koordstopper
Omdat de kleine midden in de winter werd verwacht hebben de moeder en ik gekozen voor een flanellen binnenkant. Gewoon katoen of linnen kan natuurlijk ook. Omdat de ouders graag wilde dat het nestje bij hun slaapkamer ging passen heeft de moeder een hele mooie stof van Michel Miller gekozen met herten. Zoals ik in eerdere bloggen al had aangegeven, ben zelf echt fan van deze stoffen en voor het nestje echt een aanrader. Mocht er nl iets helemaal mis gaan met een luier ofzo dan kan de stof op 60 graden gewassen worden. Ik heb wel beide stoffen (ook het flanel) voorgewassen op 60 graden zodat ze niet kunnen krimpen ten opzichten van elkaar.
 
De handdoek waar ik het over heb in de materialen lijst zie je niet terug ik gebruikte hem nl als basis van het matras gedeelte van het nestje.
Dan nu het patroon. Ik heb het eerst met de hand getekend en daarna op de computer. Nou kan ik zelf op A3 printen heb heb daar al enigszins mee lopen klooien. Ik liep hier helemaal tegen aan toen ik het patroon printbaar wilde maken voor dit blog. Het zal voor iedereen dus even zoeken zijn naar de voor jou computer juiste print instelling maar op patroondeel 8 staat een vierkantje dat 5cm x 5cm moet zijn. Ik heb het patroon wel in achten op gedeeld. (mocht nou iemand een super handige tip/life-hack hebben hoe dat printen makkelijke gaat; deel hem dan alsjeblieft hieronder in de reactie’s)
 
 
afbeelding van het gehele patroon
 

Hieronder staan 8 afbeeldingen die allemaal een deel van het patroon bevatten.

 
patroondeel 1
patroondeel 2
patroondeel 3
patroondeel 4
patroondeel 5
patroondeel 6
patroondeel 7
patroondeel 8
 
Werkbeschrijving
 
Je knipt het patroon tweemaal uit, eenmaal met de stof die je voor de binnenkant hebt gekozen en eenmaal met de stof voor de buitenkant. 
 
De buitenste rand heb ik uit een stuk geknipt. Zie voor de stappen de fotocollage. Ik meld het in de verder uitleg niet meer, maar ik heb ook alle delen afgewerkt met een lock-steek. heb je geen locker dan werk je de patroondelen af met een zigzag-steek.
 
 
 
 
Daarna knip je het hele patroon ook uit een dunne laag fibberfil. Als je het spul te dik vind dan kan je het ook in lagen uitklaar trekken. Omdat het fibberfil dat ik had uit drie “delen” bestond heb ik er een dun deel afgehaald en dat gebruikt.
 
Voor de binnenkant, in dit geval van flanel heb ik er voor gekozen het in twee delen te knippen, het matras deel en de rand. Het kan ook in een keer alleen maakte het het door stikken van het matras deel makkelijker en kon ik de handdoek voor het matrasje beter verwerken op deze manier.
 
 
Ik heb het matrasje (het paars ge-asseerde deel van het patroon) eerst uit het flanel geknipt en daarna 2 keer uit de handdoek. Ik heb een oude handdoek gebruikt maar je kan ook gebruik maken van een lap badstof. De stukken badstof leg je tegen beide kanten van het fiberfil aan en stikt het een cm langs de rand aan elkaar vast met het fiber er tussen.
 
 
De rand van flanel heb ik ook uitgeknipt (het blauwe ge-asseerde deel van het patroon) en aan het matrasje-deel van flanel gestikt. Dit stiksel is straks een mooie leidraad om je nestje door te stikken. Mocht je er voor kiezen om het gehelen een keer uit flanel te stikken dan zul je de rand moeten doorslaan met een rijgdraad die goed opvalt.
 
Om de rand te kunnen aantrekken moest er iets van een tunneltje komen. Het leek mij leuk om deze rand te accenturen met een ander kleur. Er zijn vast ook andere manieren maar ik heb deze manier uit gedokterd en bevalt mij erg goed en ik vind het resultaat erg mooi geworden.
 
Ik heb voor het maken van de tunnel een mooie satijn biaisband genomen en voor de kant die je niet ziet een kleur die er bij past. Het kan allebei het zelfde biaisband zijn maar het satijn is wat duurder en aangezien je de binnenkant niet ziet heb ik voor de goedkopere versie gekozen. De twee banden heb ik op elkaar gestikt in de vouw. Na een mislukking, ik wilde te snel, heb ik ze toch maar eerst met spelden aan elkaar gezet.
 
 
 
 
Als de twee banden op elkaar zitten kan je de lange tunnel die nu is ontstaan aan als verbinding tussen de twee panden gebruiken. Gebruik hiervoor je stiksel die je in de vouw van het band heb gezet als leidraad. 
 
 
Hieronder op de foto zie je aan de rosé pijltjes tot waar je de tunnel vast moet zetten. De gele pijltje geven de plek van de nestelringen aan maar daar kom ik later op terug.
 
 
 
Het plaatsen van de nestelingen was ff een gedoe. Zelf heb ik ze pas op hun plek gebracht nadat ik de tunnel had vast gestikt. Waar je wel op moet letten als je het op deze manier doet is dat je bij het maken van het gaatje heel voorzichtig doet. Ook heb ik een klein stukje van het stiksel los gemaakt met een tornmesje. Als je een tang hebt voor het bevestigen van de nestelingen hoef je maar een heel klein stukje los te maken. Het zetje dat in het pakje met ringetjes zit vraagt wat meer ruimte. Mochten je nou vaker gebruik maken van dit soort ringetjes dan is het zeker de moeite waard te investeren in een tang. De hele simpelen zijn ook helemaal niet zo duur, en kijk eventueel eens op marktplaats.
 
 
Nestelringen tang


Je kan de nestringen ook in de buitenste laag van de biaisband tunnel slaan voor je de twee delen op elkaar stikt. Zelf vond ik het alleen heel erg lastig om de exacte afstand tussen de ring te bepalen voor dat de tunnel aan de binnen en buitenkant van he nestje zijn gestikt. Mocht ik er nog een keer een maken dan ga ik het op die manier proberen en zal ik in vermelden hoe die aanpak bevalt.
 
 
 
 
Als de ringen in de buitenste laag van de tunnel zitten kun je via de nu nog open onderkant de basis van fibberfil met het handdoek-matrasdeel in de ‘hoes” schuiven. Het is even wat geschuif maar wanneer de handdoeken gelijk zitten met het stiksel van de binnenkant dan kun je de basis van de veiling vastzetten met spelden. Het is wel handig om hier een aantal extra langere spelden voor te gebruiken.
 
 
Om een mooie tunnel te krijgen voor de rand moesten nu de binnen en de buitenste laag aan elkaar worden gestikt. Maar omdat ik ook nog in de rand moest kunnen komen met de vulling heb ik aan de onderkant van het matrasje 10 cm vrij gehouden. Op de foto zie je de rosé stippeltjes, dat is het deel dat ik met de naaimachine heb dicht gestikt. 
Voordat ik de rest van de rand ging opvullen en het nestje kon gaan dicht maken moest eerst het koord door de tunnel. Het zou als laatste kunnen, maar aangezien ik graag gebruik wilde maken van een veiligheidsspeld om het koord er door heen te trekken. En deze niet door het gaatje van de nesteling passen moest dit gebeuren voor dat ik alles dicht maakten. En je hebt wat meer ruimte als de rand nog niet bol staat van de vulling.
 
 
 
Ik heb het koord via de onderkant door de tunnel getrokken, op de foto hierboven bij de rosé pijltje. Toen het koord er helmaal door heen was heb ik vervolgens met een stopnaald het koord door de nestelingen getrokken. Het was even gepiel maar uiteindelijk is het gelukt. Zorg wel dat je een goede knoop in de uiteinde legt van het koord anders trek je hem zo weer door de ringetjes. Ik heb 1,50 meter koord aangegeven in de lijst van benodigd heden. Dat is wat veel maar zo heb je wat speling wanneer je het netje gaat vullen. 
 
Hierna kon ik de de rand gaan vullen. Zoals ik al aangaf in het begin, heb ik er voor gekozen om de rest van het fibberfill uit elkaar te treken om zo een wat zachtere vulling te krijgen. Je zou ook voor kapok of ander vulmiddel kunnen kiezen.
 
Toen de hele rand gevuld was heb ik het laatste deel vulling op zijn plek geduwd en de openingen tussen binnen en de buiten kant van het nestje met de lange spelden aan elkaar gespeld. Het stiksel heb ik hierna met de hand door getrokken tot de onderkant van het nestje.
 
 
 
Nu zat alles in model en moest alleen de onderkant nog dicht. Ook dit heb ik met de hand gedaan. Persoonlijk vind ik dat nl netter dan wanneer je het met de machine doet. het dicht maken van het nestje heb ik gedaan met de zelfde steek als dat ik bv kussens dicht maak. hieronder op het plaatje zie je hoe de blinde-steek werkt.
 
Ik kon er niet achterkomen wie de maker van deze
tekening is, mocht iemand zijn/haar tekening hier zijn.
Laat het dan weten van kan ik uw naam vermelden
 
Als allerlaatste trek je, wel met beleid, het koord aan. Ik heb het vastgezet met een koordstopper, maar een strik of knop kan ook.
 
 
 
Het was een super leuke uitdaging en ik ben ook erg blij met het resultaat. Mama Astrid was, want inmiddels is dochter Isadora hopeloos uit het nestje gegroeid, heel erg blij met het nestje. Ik was ook erg blij met de reactie van haar kraamhulp die voor zover het nestje betreft, dit nestje een erg goede variant vond. Maar het grootse compliment was een heel tevreden Isadora. Ik krijg nog een paar mooie foto’s van de nieuwe ouders maar zoals dat gaat met een new-born, je hebt wel wat anders aan je hoofd dan foto’s door sturen. En geef de ouders eens ongelijk.
 
 
 

Geef een reactie

Your email address will not be published.