Traktaties

Home / Cadeautjes / Traktaties
Traktaties
Shaun the sheep

Veere is nooit naar de crèche gegaan dus ik had nog nooit een reden gehad om aan een uitdeel-traktatie voor een groep kleine monstertjes te maken. Ik had mij al wel een aantal keren verwonderd over de creaties die mijn zusje voor haar dochters maakte en het leek mij best heel leuk om te doen. Maar dan, wat mag wel en wat mag niet, heeft de school regels omtrent dit soort gebeurtenissen? Omdat op de peuterspeelzaal waar Veere zit de traktaties bij het naar huis gaan worden uitgedeeld en meegegeven, leek iets dat afsluitbaar was en/of in een rugzakje paste wel handig. Een keer kreeg ze een fruit-spies, maar het regende en ik wist bij god niet waar ik dat ding moest laten zonder weggespoeld te worden, en alles onder een geplette aardbei of druif zou zitten. We hebben de spies met zijn 2e in het halletje opgegeten. 

Het beloofde een middagje speuren op pinterest te worden, maar nog voor ik een selectie kon maken zag papa een Shaun the Sheep langskomen. En laat mijn man die nou echt helemaal geweldig vinden. Ik kon dan ook meteen mijn speurtocht staken, papa hielp graag mee met de traktatie, als het maar Shaun werd. Gelukkig vond ik hem zelf ook erg leuk, was het makkelijk mee te nemen in een rugzakje en was het nog een redelijk gezonde snack. Helemaal wat ik in gedachten had.

Hoe zijn we te werk gegaan:

Nodig voor 24 stuks

-Ongeveer 3 zakken gepopte popcorn
-24 cellofaanzakjes (b.v. te krijgen bij de action of een taartenshop)
-Een zwart vel etalagekarton
-Spuitlijm
-Zak watten (drogist)
-Lijmpistool met patronen
-Touw/lint om de zakjes dicht te knopen

Optioneel
-Doosje oogjes (kunnen plastic plakogen zijn of zoals wij hebben gebruikt: oogjes voor op cupcakes)
-Eetbare lijm (als je voor eetbare oogjes kiest; te krijgen bij een winkel voor taarten bakken e.d.)
Voor de mand

-Mand om ze in te doen. Die van ons was een van de mandjes waar de theedoeken e.d. normaalgesproken in zitten, maar meestal heeft iedereen wel iets in huis wat daarvoor kan dienen.
-Groene slinger (van de kerstversiering, of van die crêpe-papier slingers; te krijgen bij een feestwinkel)
-Naald en draad om het aan de mand te bevestigen.


Nou heb ik de toegang tot een A3 printer. Vandaar dat het template dat ik hier neerzet op A3 formaat is. Je kan ook de helft van de koppies nemen en die uitprinten (mocht je mijn template gebruiken) of je kijkt of er een copyshop in de buurt zit waar je ze kunt laten uitprinten op A3-formaat.

Mocht je dit template gebruiken op een blog,
dan zou ik het leuk vinden als je een link naar dat van mij neerzet.

De vellen met hoofdjes heb ik voor de stevigheid op een zwart vel etalagekarton geplakt, met behulp van spuitlijm. Hierna heb ik ze stuk voor stuk uitgeknipt.


De lijfjes van popcorn hebben wij zelf van zoete popcorn gemaakt, maar je kan natuurlijk ook zelf gaan poppen. Mijn ervaring is alleen dat zelfgepofte popcorn erg lekker is, net nadat je het hebt gemaakt maar dat het een dag later toch minder smakelijk is. Vandaar dat ik een paar zakken kant-en-klaar popcorn heb gehaald bij de supermarkt. Zelf ben ik voor zoet gegaan maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Het voordeel van zelf poppen kan wel zijn dat je je makkelijker aan de regels van sommige scholen kunt houden. Ik begreep nl. dat er ook scholen zijn waar alleen gezonde snacks mogen worden uitgedeeld. Het zou dan b.v. een optie zijn om de popcorn met wat kaneelpoeder van smaak te voorzien. Het zout of de suiker zijn dan niet nodig. Bij ons op school wordt er nog uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid van de ouders en “hoopt” men (soms tegen beter weten in, moet ik zeggen) dat de hoeveelheid suiker en andere zut door de ouders zelf binnen de perken wordt gehouden. Maar het is natuurlijk altijd een slim plan om een beetje in de gaten te houden wat er in de mondjes van ons grut terechtkomt.

Maar nu het maken van de lijfjes.


In ieder zakje hebben we een hand popcorn gedaan en het dichtgeknoopt met een lintje. hierna heb ik op de achterkant van ieder zakje met behulp van het lijmpistool een watje geplakt. Zo hadden de Shauns een staartje. De zakjes hebben daarna even liggen drogen en heb ik alles klaar gelegd voor de koppies.

Omdat ik voor de eetbare oogjes ben gegaan moest ik wel lijm hebben die de kindermaagjes ook aankon. Nou is er dus gewoon eetbare lijm te krijgen en die heb ik dan ook gebruikt. 

Ik heb eerst de papieren Shaunkoppies op de voorkant van de zakjes bevestigd met behulp van mijn lijmpistool en daarna heb ik met een druppel van de lijm de oogjes op hun plek geplakt. Het is een extraatje. Je kan het natuurlijk ook bij de papieren koppies houden, maar de diepte vond ik zelf wel iets extra’s geven. 

Nadat alle Shauns klaar waren heb ik ze met zijn allen laten drogen en ben ik met de mand verdergegaan.


De mand was echt heel simpel, maar ik had wel de mazzel dat ik nog een prachtige groene slinger had van een krans die ik ooit heb gemaakt. Maar misschien kan je bij de kerstspullen nog een groene slinger vinden die normaal in de kerstboom gaat. En anders zijn van die crêpe-papier slingers ook een goede optie, het enige is dat het niet moet regenen met crêpepapier want dan is alles groen.


Ik heb de slinger gewoon om de mand heen gedraaid en af en toe vastgezet met een klein steekje door het vlechtwerk heen. Gebruik je nou een bak of iets anders, dan zou wat dubbelzijdig tape ook heel goed het werk kunnen doen.

Zelf waren we erg tevreden met ons groene veld vol met schaapjes. En ja omdat het straks alweer januari is ben ik nu alweer aan het nadenken over de volgende traktatie. 


Ik ben bang voor de jongens uit de klas dat ze worden opgezadeld met een my little pony, want dat is helemaal de hit bij Veere op het moment. Heb je nou een superleuke my little pony traktatie gemaakt laat mij het weten ik ben er nog niet uit wat het gaat worden nl.

Geef een reactie

Your email address will not be published.