Lekker eten

Home / Cadeautjes / Lekker eten
Lekker eten
Gudetama taart

Ik laat mij af en toe graag uitdagen. Dus toen ik op de verjaardag van 1 van mijn nichtjes met de broer van mijn schoonzusje zat te praten over de taarten die ik wel eens maakten. En hij mij de uitdaging gaf een taart voor zijn vrouw te maken als verrassing voor haar verjaardag. (Hij vond de uilentaart die ik eerder voor ons gezamelijke nichtje had gemaakt erg tof.) Heb ik mij aan deze uitdaging gehouden en haar verjaardag meteen in mijn agenda gezet.

Enigsinds verbaast reageerde hij toe ik hem via Facebook een berichtje stuurde een paar weken voor haar verjaardag wanneer hij de taart wilde ophalen. En welk thema ze graag zou willen. Wel vond hij het erg tof. Ze waren net een aantal weken naar hongkong geweest en daar waren ze op een grappig, lui, depressief animatie figuurtje gestuit. Een ei dat het liefs de hele dag onder zijn bacon deken ligt en zo aan de wereld wil ontsnappen. Gudetama is zijn naam en is van de makers van o.a Hello Kitty. Aangezien Tama nog niet bekent was bij mij ben ik maar een kleine speurtocht gestart en men wat was er al veel. Al moet ik zeggen dat ik het wel een beetje boel een echt Japanse-raryteit vind.


Voor mij zat de uitdaging er in om een overtuigen ei te maken en een mooi dekentje van bacon en dat allemaal met behulp van fondant. Dus hieronder hoe maakt je een ei van fondant en laat je fondant op 
bacon lijken.

Ik kwam er achter dat ik op Hippe-huisvlijt al wel verschillende taart uitleggen heb staan maar nog niet hoe je een gewone taart vult en voor bewerkt met boter-creme vandaar dat ik dat ook hier even doe. Al zijn er veel meer mogelijkheden dan de gene die ik hier neerzet en als je er op gaat googelen kom je er genoeg tegen.

Zelf ben ik nog niet eerder aan de slag gegaan met het zelf maken van biscuitdeeg, ik vind het een hoop gedoe en met de zakken van de Jamin of de de leukste taartenshop bij ons in de buurt kom ik zelf altijd een heel eind. Op de zakken die zij verkopen staan precies aangegeven hoe, wat en hoeveel. Wel zet ik zelf mijn oven net iets lager omdat ik anders een wat donkere bovenkant krijg, maar iedere oven is anders en je zult de beste instellingen voor jou oven dus eigenlijk zelf even moeten uitzoeken.

Ik ik altijd een heel dunne plak van de boven kant of zodat die zo recht en glad mogelijk is. Dit doe ik met behulp van een taartenzaag. In het geval van de tama taart heb ik deze bovenste plak nog gebruikt voor het maken van het eigeel-bolletje van tama. Maar meestal heb ik de bovenkant niet meer nodig en schenk ik hem aan man of dochterlief die altijd wel rond scharrelen in en om de keuken als ik aan het bakken ben. Deze taart heb ik maar in twee delen gedeeld met een laag zelfgemaakte jam er tussen. In het geval van een hogere taart wil ik nog wel eens kiezen voor meerdere lagen en dan vaak om en om jam/boter-creme. Om te zorgen dat je fondanten buitenkant mooi blijft en niet word aangetast door de jam is het raadzaam om eerst een “dijkje” aan te leggen met boter-crem. Dit kan je gewoon doen door je boter-creme in een slagroomspuit of zak te doen en op de rand te spuiten.


Op de collage kan je zien hoe dat eruit ziet. Binnen deze “dijk” kan je dan je jam uit smeren. Je kan hier een heel goedkope pot uit de supermarkt voor gebruiken maar er zijn ook mixen te krijgen met  bavarois  of gebruik bakkersroom of zelf een heerlijk ouderwetse advocaat is een mogelijkheid. Maar maak altijd een dijkje met boter-crem want anders word je fondant een puinhoop. Voor deze taart heb ik voor jam gekozen, ik had zelf nog flink wat potten zelfgemaakte jam liggen dus heb ik die erbij gepakt. De jam laag zit tussen twee plakken cake in, als je de bovenste plak op de jam laag hebt gelegd kun je de hele taart gaan insmeren met boter-creme (wat betreft de boter-creme, daar geld eigenlijk het zelfde voor al voor de bakmix. Je kan het helemaal zelf maken maar bij de zelfde winkels al waar ik de bakmix haal hebben ze ook zakken met mix voor boter-creme. Heel handig en de uitleg staat duidelijk op het pak.) Voor het netjes glad insmeren van je taart gebruik je een paletmes of bij gebrek hier aan een ander grootmes zonder kartels. Wanneer de hele taart is ingesmeerd en glad gestreken zet je het geheel even een uurtje in de koeling zodat je straks een wat fijnere ondergrond hebt om je fondant op glad te strijken.


Gudetama ligt graag onder zijn/haar dekentje van bacon. Dus toen de taart in de koeling stond opstijven heb ik mij op het maken van bacon gestort. Ik heb voor driekleuren fondant gekozen, vleesrood, beige en wit. De verhouding heb ik twee delen rood en een deel beige en een deel wit en een deel rood gebruikt. Op de collage kan je zien dat ik een dikkere rol rood heb genomen en drie even dikken delen beige,rood en wit. Het is een beetje mengen, proberen, repen snijden en weer anders tegen elkaar aanleggen enz geworden maar uiteindelijk kwam ik tot een goede verhouding van “vlees’ met een paar mooie randjes “vet’ er door heen. Op de collage zie je hopelijk een beetje duidelijker hoe ik te werk ben gegaan, het blijft altijd een beetje proberen. Hierna heb ik de “deken” even weggelegd en ben ik verder gegaan met de bekleding van de taart.


Het leek mij leuk om een beetje gemêleerde basis te maken. Gezien de kleuren van het ei, het spek en om het een beetje feestelijk te maken heb ik zelf voor groen gekozen. Op de collage zie je hoe ik een Gemarmerde laag heb gecreëerd maar je kan natuurlijk ook voor effen kiezen. Helaas heb ik geen duidelijke foto van hoe je de fondant mooi op de taart krijgt. Wel heb ik in een eerder blog een foto staan hoe je het kan bewerkstelligen met een smoother/edgers.


Het lijfje van Gudetama heb ik opgebouwd uit de overgebleven kap van mijn taart (ik schreef hier over in het begin) het is een beetje plakken, opstijven en bijsnijden van de verschillende laagjes en als je de bol lekker insmeert met boersere dan moet je een goed glad effen engelen-hoofd kunnen maken. Kijk voor de stappen naar de collage hierboven.


Voor een feestelijk effect van mijn depressieve ei heb ik ervoor gekozen om een rosé slagroomtoef-hoedje te maken van een rolletje fondant. Alleen leek het na een hoop gefrut op een rosé drol. Vandaar dat ik hem met een kwastje heel ligt nat heb gemaakt en hem in de discosprinkels heb gedoopt alvoors ik heb op het hoofd van mijn tama neer plante.


Voor wat extra versiering ben ik met stekers in de vorm van hartjes aan de gang gegaan om een sierrand te maken zodat ik de disco-dip terug kon laten komen. Het is wat lastig om de hartjes vast te maken maar met een hoop geduld en een mix van poepedersuiker met een paar druppels water kun je zelf een soort van lijm maken waar je de hartjes en daarna de sprinkles op de taart kunt plakken.

Met de overgebleven restjes van mijn bacon-fondant heb ik de letters happy birtday gecreerd met behulp van een lettermal. Als laatste heb ik nog een glans laagje op de bacon-deken aangebracht, hier heb ik de poededersuiker-lijm voor gebruikt. Zo leek het nl een beetje of de bacon net uit de pan kwam en wat glom van het vet.


De jarig was erg verrast door de taart en vond hem ook nog eens heel erg lekker. Ik ben benieuwd of Tama hier in Nederland net zo populair gaat worden als hello-kitty maar ik denk het eigenlijk niet. Ik ben bang dat het toch meer iets is voor de echte Japanner. 

Geef een reactie

Your email address will not be published.