Speelgoed

Speelgoed
Zeemeermin
Al vaker plaatste ik  werkbeschrijvingen van verkleedkleding, dat krijg je met een dochter die gek is op verkleden. Deze keer stuiten we in de stoffenwinkel op een vissen stof. En zo jong als ze is ze wist dat dat een zeemeerminnenstaart moest worden. Eerst twijfelde ik nog, maar bij het zien van de glinsterende ogen van mijn dochter en het vooruitzicht voor een leuk blog heb ik 75cm aangeschaft. Ik ken weinig peuters die zo blij worden van een aankoop in de stoffenwinkel maar die van ons ging dansend de winkel uit.

Daarna duurde het even voor ik er mee aan de slag ging, ik wilde nl niet dat het een heel strakke rok zou worden waar ze amper in kan bewegen. een aantal jaar geleden hebben wij de middelste dochter van mijn zus enk een zeemeerminnen-jurk cadeau gedaan. en ook al is ze nog steeds dol op haar jurk het lopen gaat wat lastig. overigens was de outfit van haar nichtje ook de aanleiding dat Veere er heel graag 1 wilde ze vind de jurk van Yinthe nl prachtig. Ze hebben ook allebei een echte vin voor in bad/zwembad en Veere waant zich een echte Ariel met dat ding. Al ben ik blij dat ze in het zwembad nog volledig word ondersteund door bandjes en drijvers want anders zou ze als een baksteen naar beneden zakken. Gelukkig vind ze het ook super om ze gewoon in bad om te doen en spettert ze daar een stuk veiliger.


Nu de verkleedstaart die ik van het geweldige stofje heb gemaakt. Ik heb hem gehaald bij mijn stoffenwinkel bij mij om de hoek maar ff googelen op glimmende vissenstof en je komt hem zeer waarschijnlijk wel tegen. Al is de staart uit een andere stof natuurlijk ook goed te doen.

De staart voor onze dochter is een maatje 92/98 voor grotere of kleine maatjes zal je zelf even moet schetsen. Maar ik neem aan dat het schetsen van een staart niet al te moeilijk is zeker niet met het voorbeeld dat ik hier zo geef.


De staart heb ik uit de glitterstof geknipt en een keer uit zwarte tricot. De twee staart delen leg je met de goede kanten opklaar en stikt ze rondom vast (behalve aan de bovenkant die laat je open). Hierna draai je de staart om en pers je de naden plat. Ik heb ivm de glitter stof geperst met een vochtige theedoek er tussen, omdat ik niet zeker wist hoe de glitterstof op de strijbout zou reageren. Daarna heb ik de staart met een sierstreek doorgestikt.Om het geheel speel en loopbaar te houden heb ik van de glitterstof een legging gemaakt. Ik heb zelf een legging gepakt die onze dochter goed zit en daar een patroon van gemaakt. vind je dat nou lastig zoek dan een patroon van een legging in de juiste maat en zet die zonder taillerend erop/aan in elkaar. De stof waar ik de legging en staart mee heb gemaakt rafelt niet vandaar dat ik er voor heb gekozen om hem elke om maakt te knippen. deze stof gaat met een zoom nl nogal lubberen. Het ligt dus aan je stof welke afwerking het mooiste is voor de onderkant van de pijpen.

Vervolgens zet je de staart aan de bovenkant van de legging vast. Zelf vind ik het het mooiste als de staart iets over  de zijnaden van de legging vallen. Op de collage hierboven zie je hoe ik hem heb vast gezet. Ik heb er zelf voor gekozen om de staart en de legging eerst aan elkaar te verbinden voordat ik het geheel aan een elastieke tailleband het bevestigd. Zo wist ik tenminste zeker dat het geheel iet zou verschuiven. Maar je zou het ook in 1keer kunnen doen.

Voor de tailleband heb ik elastiek gekozen dat je meteen aan de legging cast zet. Het is ook mogelijk om een tailleband te maken van boordstof of een tunnel te maken van de zelfde stof waar je vervolgens elastiek doorheen voert. Het ligt een beetje aan het patroon dat je voor de legging hebt gekozen. Het elastiek dat ik heb genomen heet boord-elastiek en er zit in het geval van deze voor de staart ook nog een roezelrand aan waar je makkelijk de legging aanpast kun zetten. Ik ben zelf al niet zo goed in het bevestigen van al die leuk brede elastieken. Ik krijg het gewoon nooit netjes. Dus als iemand daar de gouden tip voor heeft laat het mij even weten.

Omdat ik weet dat dit niet een volledig patroon is in heel veel verschillende maten kun je natuurlijk altijd je vragen wat betreft de maat waar jij hem in wil maken hier onder bij de reactie stellen. maar ik denk dat het met de boven genoemde tips opzicht niet moeilijk moet zijn. voor nu nog wat voorbeelden en mocht je hem nou hebben gemaakt een foto met jou resultaat vind ik altijd heel erg leuk.
Geef een reactie

Your email address will not be published.